Nico Brandon ( - 2016) studeerde viool aan het Amsterdams Conservatorium tot 1970 bij Jaap Schröder. Vervolgens trad hij in dienst bij het Omroeporkest en vanaf 1978 tot 2004 speelde hij eerste viool in het Radio Kamer Orkest, waarmee hij ook verscheidene keren soleerde. Hij werkte daar onder leiding van o.a. Frans Brüggen, Ton Koopman en Jos van Immerseel.
Nico volgde verscheidene barokcursussen en bespeelt zowel de barok- als de moderne viool. Hij verrichtte zeer intensief onderzoek naar de triosonates van Nederlandse componisten uit de Barok. Dit leidde tot de oprichting van het Boumeester Consort waarmede Nico als leider alle teruggevonden werken uitvoerde voor radio, televisie en vele grote podia.
Van jongs af aan had Nico grote belangstelling voor de Europese volksmuziek. Hij leidde jarenlang een dansgroep en later een folkloristisch muziekensemble. Tijdens omzwervingen over de Balkan verzamelde hij een groot aantal bijzondere instrumenten en leerde deze ter plaatse bespelen.
Vanaf 1980 componeerde Nico voor het Cuypers ensemble en l'Estro Armonico, beiden onder de bezielende leiding van Jouke van der Leest. Meestal gebruikte Nico in zijn composities folkloristische elementen. Hoogtepunt was een compositie genaamd Brusa Bezistan, bewerkt voor het Radio Kamer Orkest versterkt met 70 amateur musici.

Daarnaast legde Nico zich toe op kamermuziek, speelde in verscheidene barok ensembles, dirigeerde het Purcell Kamer Orkest en verscheidene jeugdensembles. Daarnaast verschenen met grote regelmaat nieuwe composities van zijn hand, voor diverse bezettingen, de laatste vooral voor beginnende strijkersensembles en voor keltische- en pedaalharp.