Choral Voices

Het koor Choral Voices staat in de oude Engelse koortraditie. Elke derde zondag van de maand verzorgt Choral Voices een Choral Evensong in de Nieuwe Kerk in Groningen. Daarnaast organiseert Choral Voices ieder jaar rond Kerstmis de bekende traditionele Engelse Lessons and Carols. Ook treedt Choral Voices regelmatig in het land op, vaak in samenwerking met andere koren en/of musici. Daarnaast heeft het koor twee keer meegewerkt aan TV opnames van de EO.
Naast optredens in onder andere de Hooglandse Kerk in Leiden en de Grote of St. Bavokerk in Haarlem treedt het koor ook op in Engeland (Bristol, Liverpool Cathedral, York Minster, Worcester Cathedral en St. Paul's Cathedral London)
Choral voices staat onder leiding van dirigent Daniël Rouwkema

Daniël Rouwkema: organist, componist en dirigent

‘Een Nederlandse componist van Engelse kerkmuziek’, zo zou je Daniel Rouwkema (geboren in 1974 in het Drentse Smilde en nu wonend in Amsterdam) kunnen noemen. Zijn werken voor koor en orgel lijken in Engelse kerken en kathedralen geboren. Geïnspireerd door componisten als Herbert Howells (1892-1983) en – meer nog – John Rutter (1945) schrijft hij toegankelijke melodieën en zettingen, gebaseerd op liturgische teksten en geliefde hymnen uit de Anglicaanse traditie.

Rouwkema’s fascinatie voor de Engelse kerkmuziek kwam tot bloei toen hij als zanger van het Roder Jongenskoor kennismaakte met Bouwe Dijkstra en diens liefde voor Anglicaanse kathedralen en colleges. In januari 2002 besloot Rouwkema om de bron zelf te gaan opzoeken en werd hij zanger in het kathedrale koor van Chester Cathedral, waar hij ook orgel speelde en het meisjeskoor dirigeerde. In Chester componeerde hij één van zijn nu bekendste werken: A Celtic Prayer, dat al spoedig door muziekuitgeverij Faber in London werd verspreid. In 2003 werd Rouwkema benoemd als Master of Music in St. George Belfast, waar hij als organist tevens verantwoordelijk was voor het jongens- en mannenkoor. Daar zette hij zijn compositorische werk voort, zoals een Engelse organist/dirigent dat pleegt te doen: er werden vooral stukken geschreven die in de eigen liturgische praktijk kunnen worden uitgevoerd en waarbij de dialoog tussen koor en orgel een centrale plaats inneemt.

In de zomer van 2005 keerde Daniel Rouwkema terug naar Nederland, talloze ervaringen rijker en met eigen muziek die ook hier de muzikale harten wist te veroveren. Na de zomer dat jaar begon hij als dirigent bij Choral Voices en andere koren. Met Choral Voices kan Rouwkema uiting geven aan zijn liefde voor de Engelse muziek, hierdoor staat hij heden ten dage nog voor het koor (ruim 10 jaar) dat uitgegroeid is tot een waar Engels koor met Nederlandse enthousiaste zangers die de liefde voor deze muziek delen.