William Hill orgel

In 1875 plaatste Henry Williams (of Cheltenham) - in samenwerking met Gray & Davison - een nieuw mechanisch orgel voor de Reyecroft Methodist Church (Gloucester). Het was een 2 klaviers instrument met pedaal.
In 1897 werd het orgel vanwege een nieuwe functie van het kerkgebouw overbodig. Van 1897 tot 1975 deed het orgel dienst in de Eastington Methodist Church (Gloucester).
In 1975 werd het orgel overbodig vanwege sluiting van de kerk.

In 1976 werd het orgel aangekocht door de St. Barnabas Church (Gloucester), tijdens deze plaatsing werd de oorspronkelijke Bourdon 16 van het pedaal vervangen door een krachtiger Open Wood 16, welke Grand Bourdon 16 werd genaamd.

In 1995 dreigde het orgel ongebouwd te worden naar een electro-pneumatich tractuur, dit ging uiteindelijk niet door waarna het instrument in 1996 werd afgestoten en in opslag ging.

In 2003 besloot de firma Van den Heuvel (Dordrecht) een vijftal Engelse orgels op te kopen om studie te doen naar de Engelse manier van orgel bouwen. Ook dit orgel werd aangeschaft. Dit orgel was echter in dusdanig slechte staat, dat gebroeders Van den Heuvel aarzelden om de restauratie aan te pakken. Het bleek echter zo een bijzonder orgel te zijn, dat men toch besloot om het (in 2004) te gaan restaureren. Zoveel mogelijk werd het oorspronkelijke materiaal gebruikt. Het pijpwerk, inclusief de Open Wood bleef geheel gehandhaafd. In 2006 was het orgel weer in oude luister hersteld en werd het te koop aangeboden.

Omdat Van den Heuvel graag wilde weten wie de bouwer van dit instrument zou kunnen zijn, hebben zij geprobeerd dit te achterhalen. Door mondelinge overlevering werd vermoed, dat het een Henry Williams orgel betrof, maar zeker wist men het niet. Op basis van deze informatie hebben zij een Williams naamplaatje gekopieerd en op het instrument geplaatst. Tijdens het opbouwen viel het de firma Van den Heuvel wel op, dat het een oudere mechaniek en pijpwerk was dan men aan Williams zou toe schrijven. Maar omdat Williams nogal conservatief te werk ging, kreeg men geen argwaan. Ook het pijpwerk hield men in tact.

In augustus 2013 werd het orgel in de Regenboogkerk in Hilversum opgebouwd, waarbij op de plaats van het vermoedelijke (maar nooit gerealiseerde) tongwerk trumpet 8 (Great) een Engelse tertsmixtuur III werd geplaatst. Zondag 22 september 2013 is het orgel officieel in gebruik genomen en overgedragen aan de wijkgemeente Regenboogkerk.

In september 2015 is na onderzoek door prof. dr. Ian Tracey het vermoeden geuit, dat dit orgel is gebouwd door William Hill, vermoedelijk in de jaren 1860-1865.
Deze vermoedens zijn voorgelegd aan enkele Hill-kenners en orgelrestaurateurs, gespecialiseerd in Hill orgels. Zij hebben de gegevens en foto’s van prof. Tracey bestudeerd en vergeleken met bouwgegevens van Hill.
Op basis van het gebruikte pijpwerk en mechaniek is met tot de conclusie gekomen, dat het hier een zeldzaam goed authentiek bewaard William Hill orgel betreft.

Meer informatie over en foto's van het orgel in het boekje over dit orgel, verkrijgbaar in de Regenboogkerk.


Hill orgel: speeltafel

Dispositie

Great (I), C-g3 onderste manuaal, 56 tonen

Open Diapason 8' in het front, 56 tonen
Stopped Diapason Bass 8' alleen het groot octaaf, 12 tonen
Clarabel 8' open fluit 8', vanaf c-klein, 44 tonen
Dulciana 8' strijker 8', vanaf c-klein, 44 tonen
Principal 4' 56 tonen
Fifteenth 2' 56 tonen
Mixture III 56 tonen, 3 pijpen per toon


Hill orgel: frontpijpen

Swell (II), C-g3 bovenste manuaal, 56 tonen

Stopped Diapason Bass 8' alleen groot octaaf, 12 tonen
Stopped Diapason Treble 8' vanaf c-klein, 44 tonen
Horn Diapason 8' vanaf c-klein, 44 tonen
Salicional 8' vanaf c-klein, 44 tonen
Principal 4' 56 tonen
Piccolo 2' 56 tonen
Oboe & Trumpet Bass 8' alleen groot octaaf, 12 tonen
Trumpet Treble 8' (Cornopean) vanaf c-klein, 44 tonen
Oboe 8' vanaf c-klein, 44 tonen

Pedal, C-c1 pedaal, 25 tonen

Grand Bourdon 16' (Open Wood) gedekt, van grenenhout

Koppelingen
Swell to Great
Great to Pedals
Swell to Pedals

Treden
Inhaakbare zwelkast trede
forte Great (mechanische vaste combinatie)
piano Great (mechanische vaste combinatie)

Mixure samenstelling:

C c1 c1 f#2
1 3/5 2 2 2/3 3 1/5
1 1/3 1 3/5 2 2 2/3
1 1 1/3 1 3/5 2